Premiär för smidig svensk sensorvård
En engångssensor, en antenn och en detektor är allt som behövs för att skapa ett bättre liv för patienter med inkontinens – samtidigt kan vården spara stora mängder blöjor och miljö. Det hävdar svenska Pampett som nu lanserar världens första trådlösa övervakningssystem för just blöta blöjor.Systemet – även det kallat Pampett – består av en engångssensor i form av en självhäftande kompress med en rfid-krets som placeras i blöjan, en antenn som läggs under lakanet eller en sits samt en detektor som kopplas till antennen. Detektorn kan exempelvis vara en mobiltelefon, en lampa eller ett befintligt övervakningssystem.
Fördelarna med det nyutvecklade systemet är många, menar företaget. Dels kan man dra ner på rutinmässiga blöjbyten vilket innebär att patienter inte behöver störas i onödan samtidigt som personalen avlastas. Dels gör systemet att färre blöjor förbrukas vilket är bra både ekonomiskt och för miljön. Bara inom de 15 största europeiska länderna förbrukas varje år uppåt 5 miljarder vuxenblöjor, cirka 30 procent av dessa byts i onödan hävdar Pamplett.
– Vi har fått en omtumlande respons från marknaden. Det verkar som Pampett är mer än efterlängtad, säger Johan Sjöholm, vd Pampett, i ett pressmeddelande.
Pampett fick i startskedet statligt riskkapital från Innovationsbron.
– Utan riskkapital från Innovationsbron hade vi aldrig rott hem affären med Carema Care, säger Johan Sjöholm.