10 miljoner till svensk röntgendetektor
KTH-avknoppningen Scint-X tar in tio miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas för internationell expansion och för att bygga upp volymtillverkning i Kista.Lösningen baseras på mikromekanik där man utgår från en kiselskiva som är lika stor som detektorn. Sedan etsas hål rakt genom skivan framför varje pixel i detektorn.
Dessa hål, som i praktiken ser ut som kanaler, är under 20 mikrometer i diameter och runt 200 mikrometer djupa. Kanalerna fylls med scintillatormaterialet. Resultatet blir ett tjockt scintillatorskikt som inte sprider ljuset till flera pixlar i detektorn eftersom kanalerna fungerar som vågledare för ljuset.
Tekniken baseras på professor Jan Linnros forskning och han finns också med i bolagets ledning.
Nu tar företaget alltså in tio miljoner kronor i riskkapital från finska Conor Venture Partners och Sting Capital.
– Kapitaltillskottet kommer att ge Scint-X en rivstart för att kunna bygga en starkare organisation som stöttar våra nuvarande och framtida kunder. Vårt mål är att bli en de-facto standard på marknaden, säger vd Mikael Andersson i ett pressmeddelande.
Ett tänkbart användsningsområde är tandröntgen.
– Idag får man stoppa in en ganska tjock ”plastbit” i munnen när man ska röntga tänderna med en digital röntgenapparat. Vår lösning gör att plasbiten blir tunnare och då blir det mindre obehagligt att gå till tandläkaren, förklarade företagets dåvarande vd Per Wiklund för Elektroniktidningen år 2007.
Företagets detektor finns också med i ett ESA-projekt där man ska utföra materialstudier i rymden med hjälp av högupplösande röntgenteknik (länk).