JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för Uppsalas minimala satellitmotor

Det schweiziska rymdföretaget Else planerar att skicka upp 112 små kommunikationssatelliter fram till år 2022. Svenska Nanospace står för mems-motorerna som ska hålla satelliterna på plats i omloppsbanan runt jorden.

Det finns många sätt att koppla upp IoT-noder. Else satsar på satelliter för att få täckning över i stort sett hela jorden. För att klara det behövs 112 små satelliter på 500 kilometers höjd. Satelliterna är inte större än 10 × 10 × 30 cm och väger runt 4 kg.

För att hålla dem på plats i omloppsbanan får satelliterna en liten motor från Nanospace som utvecklat den under tio års tid.

– Att Else väljer Nanospace som leverantör beror på att vi genomförde en första lyckad flygning av vårt system förra året. I rymdbranschen är den första flygningen enormt avgörande och nu kan vi äntligen se resultatet av alla års utveckling och förra årets lyckade flygning, säger Nanospace vd Tor-Arne Grönland i ett pressmeddelande.

Raketmotorn uppges vara den minsta av sitt slag i världen, och dragkraften är endast några millinewton. Förutom extrem miniatyrisering (de minsta detaljerna i motorn är i storleksordningen 10 mikrometer), så ger mikromekaniken också avancerad funktionalitet med inbyggda ventiler och sensorer som gör att dragkraften både kan mätas och styras i realtid.

Tilläggas kan att Nanospace bytt ägare i dagarna. Tiomannaföretaget som grundades år 2005 har länge varit en del av SSC (fd Rymdstyrelsen) men ingår numera i Gomspace, ett danskt bolag som utvecklar nanosatelliter och är börsnoterat på First Northlistan i Sverige.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)