Intel, Vodafone, Johnson & Johnson, Munich Electrification men också det lilla finska uppstartbolaget Varjo går att hitta i Catalyst, Analog Devices årsgamla samarbetslabb på Irland. Hit kommer kunderna för att utveckla en produkt eller lösa ett problem. Men resultatet kan lika gärna bli något helt annat.
För hundra miljoner euro har Analog Devices fått en byggnad i Limerick på lite drygt 9 000 kvadratmeter. Större delen utgörs av en öppen yta med högt i tak, ungefär som en fabrikshall. Dessutom finns några mindre rum för projekt som man vill hålla hemliga eller som kräver högre säkerhet plus mötesrum och allmänna ytor.
Byggnaden invigdes i mars förra året och idag används ungefär en tredjedel av ytan av olika projekt. Planen är att resten ska fyllas upp under det kommande året.
Att samarbeta med kunder för att utveckla nya produkter är såklart inget nytt men med Catalyst vill ADI lyfte det en nivå. Tanken är att kunderna ska skapa mervärde genom att ta dit personal, men också utrustning och sina kunder. Och gärna bedriva löpande utvecklingsarbete, lite som ett partnerskap.
Ett paradexempel är Johnson & Johnson. Medicinteknikföretaget spenderar årligen runt två miljarder dollar på produktionsutrustning från företag som är kunder till ADI. Det mesta går till moderniseringar av existerande fabriker men företaget vill samtidigt lyfta sin produktion genom att göra den mer automatiserad och helst också enklare att ställa om från jättevolymer till unika produkter för varje kund.
Johnson & Johnson har en fabrik för kontaktlinser i Limerick och var det första större företaget att ta plats i Catalyst. I ena hörnan av den jättelika hallen står olika tillverkningsmaskiner som företaget tagit dit. De ska kopplas upp till det privata 5G-nätet av typen Open RAN som ADI håller på att sätta upp.
– Här kan vi skapa ny teknik, testa den och sedan använda den. Det är också ett sätt att hitta talanger i och med att vi också tar med universiteten, säger John O’Donnell på Johnson & Johnson.
Företaget har runt dussinet anställda på plats under kortare eller längre perioder. Allt beror på var i ett specifikt projekt man befinner sig.
I andra ändan av hallen återfinns den brittiska operatören Vodafone som satsar hårt på mobilnätsstandarden Open RAN. Företaget har några rack med utrustning för radiodelen till ett mobilnät på plats.
En av företagets samarbetspartners är ADI som framförallt bidrar med radiokretsar inklusive den mjukvara som behövs. Den första generationen kom redan 2010 och i fjol den sjätte. Radion klarar massiv mimo med 32 kanaler, ofta benämnd 32TR.
Även Intel är representerat med serverkort för att köra radionätets mjukvara.
Mitt i hallen hittar vi samarbetspartnern Munich Electrification och ett fordonsbatteri utan lock. Batterimodulerna är trådlöst uppkopplade till centralenheten med ADI:s egenutvecklade protokoll.
Bredvid batteriet ligger en orange sladdhärva som ska visa vad den trådlösa uppkopplingen ersatt.
Förutom att spara vikt och korta tillverkningstiden ger den enligt ADI högre tillförlitlighet i och med att man slipper de fysiska kontakterna.
– 16 av de 20 största elbilstillverkarna använder vårt BMS-system, säger Vincent Troy på ADI.
Där ingår förutom den trådlösa uppkopplingen också de magnetiska isolatorerna som utvecklas i Limerick och som tillverkas i en av halvledarfabrikerna på orten plus sensorer för att övervaka batteriet.
Andra demonstratorer i hallen visar företagets lösning för industriella styrsystem liksom styrning av enklare saker i fordonen, som belysning.
I ett separat rum träffar vi finska Varjo. Företaget representerar en annan typ av samarbetspartner som varit på plats kortare perioder för att utveckla sitt headset – med komponenter från ADI. Det används för professionella VR- och AR-tillämpningar och har en prislapp på 6500 euro. Headsetet finns idag i en tredje generation där ögonföljning används för att rendera bilden högupplöst där man tittar och med lägre upplösning i periferin. Precis som det mänskliga ögat fungerar.
Det kostar inget för företagen att vara på plats, men samtidigt förväntas de bidra med både resurser och personal. Plus att det görs löpande uppföljningar för att utvärdera projekten.
– Under de senaste två månaderna har vi haft 58 partners här. De varit här från två dagar till två år men det finns ingen tidsgräns, säger Mike Morrisey på ADI.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
Även om konceptet inte går att kopiera rakt av – det är kopplat till den lokala kompetensen hos ADI:s cirka 1800 anställda på Irland – anses det så pass framgångsrikt att Japan står på tur för ett andra Catalyst.
Och därefter även USA och Asien.