IP ska bana väg för IoT
Prylarnas väg till Internet, eller Internet of Things, är hetare än någonsin – ändå har det snackats om IoT i över tio år nu. Det som ska sätta fart på utvecklingen är internetprotokollet i varje liten nod, menar flera svenska innovatörer.Adam Dunkels har arbetat på dataforskningsinstitutet Sics i över tio år, där han bland annat utvecklat en minimalistisk IP-stack som gör det möjligt för elektronikprylar med klena processorer och små minnen att kommunicera med en smartphone eller annan styrutrustning över Internet.
Hur detta ska ske är inte hugget i sten. Idag finns det en mängd mer eller mindre proprietära tekniker som vill vara med och ta en bit av kakan. Men om det ska bli möjligt för alla enheter att tala med varandra i framtiden måste de prata samma språk – många hävdar att IP-baserad kommunikation är vägen dit. Väl ute på Internet kan enheterna göras smarta, med hjälp av webbaserade tjänster.
– Det finns väl egentligen ingen som argumenterar mot att IP kommer att slå i framtiden. Även våra konkurrenter säger att IPv6-protokollet är framtiden men kanske inte än, säger Ivan Lapitski, medgrundare av Six Innovation (länk).
Six Innovation liksom Ngenic (länk) och Connode (länk) satsar alla på kommunikation med 6lowpan som sätter IPv6 ovanpå protokollet IEEE802.15.4, som ju annars är mest känt för att transportera Zigbee. Själva idén att köra IP över strömsnål radio som 802.15.4 – vilken ligger till grund för 6lowpan-specikationen – kommer från Adam Dunkels forskningsresultat från tidigt 2000-tal.
Det som gjort 6lowpan så populär är att standarden är kompakt, öppen och energisnål. Öppenheten gör att man inte behöver någon licens, till skillnad från exempelvis Zigbee och proprietära lösningar. Således kan man bygga produkter utan att fråga om lov. Att 6lowpan är kompakt och strömsnål gör den dessutom lämpad för batteridrivna prylar.
– Vi har exempelvis utvärderat wlan, men det är dyrt att implementera och drar mycket ström. Idag är kanske wlan bäst eftersom det finns en infrastruktur med routrar. Men tekniken fungerar dåligt för batteridrivet, då handlar det om att hantera mikrowatt istället för milliwatt, säger Mattias Jalenius, även han medgrundare av Six Innovation.
För Connodes del har kravet på öppen standardiserad kommunikation kommit från marknaden.
– IP-kommunikation uppfyller kraven och öppnar för att kunna plocka in produkter från flera leverantörer som är interoperabla. Det kanske inte är sant idag, men på sikt blir det definitivt så, säger Michael Westberg, marknadsansvarig på Connode.
Samtidigt menar han att ett annat starkt skäl för att använda IP hela vägen är att man får en väldefinierad säkerhetsmiljö.
– Säkerheten i kommunikationen blir lättare att värdera. Vi använder DTLS, som är en anpassning till TLS som används vid banktjänster på Internet. Det är en väl definierad och kontrollerbar miljö, lätta att validera. Hela tiden får man uppdateringar, som täpper igen de eventuella luckor som uppkommer, säger Michael Westberg.
Men även om många satsar på den färska standarden 6lowpan, är Adam Dunkels tydlig med att påpeka att radioprotokollet i sig egentligen inte är så viktigt.
– Jag föredrar att tala om IP, oavsett om man kör på 802.11 eller 802.15.4 eller 802.3, säger han.
Anledningen är att man idag inte vet vad framtiden har att ge i form av radiokommunikation. Olika varianter har sina för- och nackdelar.
– Det vi ser just nu är att en viss typ av radioprotokoll är mycket mer energieffektivt än andra. Radion som ligger under Zigbee är exempelvis mycket strömsnålare än wifi. Men eftersom wifi finns i alla mobiler så drivs ju utveckling mot allt billigare och strömsnålare sådana kretsar också, säger Adam Dunkels.