Miljoner till elkraftteknisk forskning
21 svenska forskningsprojekt inom det elkrafttekniska området får nu ett hyggligt tillskott i kassan – totalt 24,9 miljoner.Programmets vision är att högskolan i samverkan med industrin ska formulera och lösa forskningsuppgifter som svarar mot industrins problemställningar och som samtidigt leder till utbildning av forskarstuderande samt seniorforskning vid högskola/universitet.
– Elkraftsystemet genomgår för närvarande stora omställningar med ett snabbt ökande inslag av IT, kraftig tillväxt av förnybar elproduktion samt förändringar i elanvändningen. Samarbetet mellan näringsliv och akademi säkerställer att forskningen är både högkvalitativ och relevant, säger Fredrik Lundström på Energimyndigheten.
Programmets fokus ligger på fem områden:
1. Elkrafttekniska system
2. Elkrafttekniska komponenter
3. Elektromagnetiska system
4. Kraftelektroniska system
5. Elkrafttekniska försörjningssystemets interaktion med fordonssystem
På materialområdet finns bland annat projekt som forskar på nanokompositer som kan förbättra effektiviteten och funktionen i framtidens elnät. Här finns potential att i framtiden ersätta dagens isolationsmaterial och förbättra möjligheterna till energieffektiva elöverföringar vid högre spänningar.
Projekt inom systemområdet tittar på vad som krävs för att integrera en ökad andel förnybar elproduktion från till exempel vindkraft, med bibehållen stabilitet i kraftsystemet. Det kan även röra sig om hur optimering av vattenkraften kan öka reglerkraftförmågan och gynna kraftsystemets flexibilitet.
På komponentnivå forskas det exempelvis på högspända likströms-växelströmsomriktare som kan förbättra energieffektiviteten och funktionen i framtidens elnät.
Läs mer om de 21 forskningsprojekt som ingår i Elektra.