Anna Wennberg: IoT – en jättechans för svenska företag
Fler prylar än människor är numera anslutna till Internet – och fler blir det. Får man tro storföretag som Ericsson och Cisco så kommer 50 miljarder prylar att kunna nås via nätet redan om sju år, år 2020. Enligt ett färskt uttalande av Ciscos utvecklingsansvarig, Rob Lloyd, skapar detta affärsmöjligheter motsvarande ofattbara 14 biljoner dollar.För svensk del borde detta passa som hand i handsken. Vi har bättre Internet än de flesta länder och it-kunnandet i landet är högt. Dessutom är vi världs-ledande på radioteknik med Ericsson i spetsen.
Det finns pengar att tjäna för svenska industri-företag som vågar satsa nytt och addera intelligens till sina produkter, såsom tvättmaskiner, termostater, svetsar, motorer och vad det nu kan vara. Plötsligt kan industrin tjäna pengar på att även erbjuda fullservicelösningar.
Pengar finns också att tjäna för alla inbyggnadskonsulter, experter på elektronik och mjukvarulösningar, som nu har chans att vässa alla tänkbara produkter, från industrimotorer till kaffeautomater.
I förra veckan presenterade Ingenjörsvetenskaps-akademin ett förslag på hur svensk industri ska bli mer konkurrenskraftig med hjälp av IoT (länk). Det är säkert bra, men frågan är om det finns tid att fila på en massa fina formuleringar, när det på andra ställen i världen redan händer.
Personligen tycker jag att det är mycket mer spännande med alla svenska innovationsföretag som tar saken i egna händer. Serieentreprenören Pär Bergsten och programmeringsgeniet Adam Dunkels är två svenska profiler med gott internationellt renommé som satsar stenhårt för att ta en del av den gigantiska kakan.
I förra veckan publicerade vi ett flertal artiklar på vår sajt (tidigare publicerade i Elektroniktidningen) om hur svenska innovationsföretag nu går i bräschen för att koppla upp all världens prylar till molnet – för att du och jag genom olika appar ska kunna styra dem med våra smart-mobiler.
Lär bland annat: IP ska bana väg för IoT