JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I morgon – efter tre års idogt arbete
För tre år sedan slogs det fast att den svenska elektronikbranschen behöver en ny typ av mötesplats. I morgon är det dags. Då slås dörrarna till S.E.E. Scandinavian Electronics Event upp för första gången. Lena Norder, vd för Svensk Elektronik som står bakom nyskapelsen, är positiv och förväntansfull.
– Var så god. Det här är vad svensk elektronik har att bjuda på. Den känslan har vi strävat efter att förmedla och där tycker jag att vi har lyckats riktigt bra, säger hon engagerat.

Ambitionen från start har varit att skapa en ny form av mötesplats. Inte en mässa i traditionell mening, utan en arena med många ingredienser, där även det visuella inslaget är viktigt. Samma plats, samma tid, vartannat år har också varit en förutsättning.

Guldkornen som spritts ut på mässgolvet är många. Men när Lena Norder själv får välja plockar hon spontant upp två helt nya koncept.

– Entrén med Showcase Sweden gillar jag starkt. Och så tycker jag att SM i handlödning är roligt. Där har vi fått med ett riktigt hantverk, säger hon.

Live production, där syftet är att man ska få lärdom om hur problem uppstår i en produktionslina samt hur de kan undvikas, är ytterligare en aktivitet som Lena Norder vill flagga lite extra för. Liksom embeddedsektionen, där några av de företag som genom åren nominerats till pristävlingen Swedish Embedded Award visar upp sina livsverk.

Uppslutningen från utställarna har också varit riktigt bra. Så här dagen före mässpremiären är nära 270 utställare inbokade, vilket är i linje med vad arrangörerna från början föresatt sig att locka.

– Uppslutningen från alla delbranscher är god. I år finns även de tre stora EDA-företagen med. Det är extra skoj eftersom vi inte kunnat erbjuda dem till mässbesökarna tidigare, säger Magnus Ericsson, som är projektledare för S.E.E.

Anledningen till att EDA-jättarna Mentor Graphics, Synopsys och Cadence är med i år är att Ericsson valt att lägga sin användarkonferens, kallad EHUG (Ericsson Hardware User Group), parallellt med mässan under onsdagen och torsdagen. Första dagen är ett internt event som väntas attrahera mellan 100 och 200 personer från Ericsson och Sony Ericsson. Andra dagen vänder sig till företagets leverantörer och där är exempelvis EDA-företagen djupt involverade.

I år finns det många russin att plocka ur kakan som bjuds på Stora Scenen mitt på aktivitetsgatan, Gallery Street.

I morgon håller Maria Månsson, på Prevas, lunchföredrag om konsten att konstruera effektivt och resurssnålt under rubriken ”Hållbar utveckling, trender och direktiv”.

Ytterligare ett inslag med tekniskt djup bjuder Mats Karlsson, som arbetar med effektiv produktutveckling på Ericsson direkt under CTO Håkan Eriksson, på under sitt lunchföredrag på onsdagen. Tidigare samma dag håller dessutom branschorganisationen Swedoptronics föredrag med anledning av att lasern fyller 50 år i år.

Förutom att skapa en intressant och nödvändig mötesplats för elektronikindustrin är ett mål även att bredda målgruppen och sätta svensk elektronik på politikerkartan.

– Elektronikindustrin måste synliggöras och politikerna måste få upp ögonen för hur viktig kompetensförsörjningen är, säger Magnus Eriksson.

Så att Jöran Hägglund, statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson, inviger S.E.E får ses som en gest i rätt riktning.

Torsdagens paneldebatt är också ett initiativ som ska töja gränsen för besökargruppen.

– Med paneldebatten vänder vi oss denna gång till företagsledare. Här kommer det att pratas affärsmodeller och fokus ligger snarare på ekonomi än produktionsteknik, förklarar Magnus Eriksson.

Paneldebatten inkluderar representanter från Note, Hanza, Partnertech, Flextronics och Kitron.

En annan viktig ingrediens på mässgolvet värd att nämna är halvledarföretagens engagemang i en gemensam monter samt det två timmar långa branschminglet som startar i anslutning till stängning på onsdag.

– Hit är utställare och besökare välkomna. Vi håller till vid stora scenen och bjuds på underhållning av Ellinor Asp, sångerska och pianist, som bland annat är känd som kapellmästare i ”Här är ditt liv” , säger Magnus Eriksson.

Jippona på mässgolvet är många. Likaså är nivån på expertisen som medverkar hög. Så de som på något sätt är intresserade av utveckling eller produktion av elektronikprodukter bör kunna få sitt lystmäte tillgodosett här.

– Det gäller alla – från ingenjörer och företagsledare inom branschen till opinionsbildare, innovatörer och riskkapitalister, säger Magnus Eriksson.

Det långsiktiga målet är att locka 10 000 besökare. Fast det är högt satt och inget man räknar med att nå i år.

– Nu vill vi bryta den vikande trenden som vi upplevt under flera år. Om det kommer över 7 400 är vi på väg åt rätt håll igen, säger Magnus Eriksson.

På S.E.E:s föregångare Elektronik/EP kom just 7 400 besökare sista gången det begav sig, år 2008. Det var 1 200 färre än år 2005.

– Som bransch och aktör har vi lagt den bästa plattform som man kan tänka sig med denna mässa. Nu gäller det att alla tar ett extra krafttag och gör sitt bästa under de tre dagarna, uppmanar Lena Norder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)