JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel på ny uppköpsrunda i Sverige

Intel på ny uppköpsrunda i Sverige

I morgon dyker det penningstarka riskkapitalbolaget Intel Capitals Europachef Marcos Battisti upp i Stockholm för att se vad Sverige har att bjuda på den här gången. Sist blev det investeringar i Tobii och Flatfrog.
Marcos Battisti är investeringsansvarig för Västeuropa och Israel och har varit Europachef sedan kontoret i Storbritannien startade 1998. Med jämna mellanrum besöker han Sverige och träffar intressanta startup-företag, det svenska exportrådet och andra organisationer som har koll på läget.

I morgon förmiddag träffar han också svenska journalister för att göra reklam för Intel Capital och sprida budskapet att Intel är intresserat av att investera i svenska spjutspetsteknik.

Senast han var på officiellt besök i Sverige, för drygt två år sedan, avslöjade han att han då var intresserad av företag som arbetade med så kallad percetual computing, det vill säga programvara som känner igen person, rörelser och gester och ersätter tangentbordet.

Han pekade då inte ut vilka svenska företag som han intresserade sig för. Det visade sig först två år senare när Intel Capital gick in med mer än 100 miljoner kronor vardera i Tobii och Flatfrog - 177 miljoner kronor i Tobii och 143 miljoner i Flatfrog.

Tobii Technogogy i Danderyd är i dag välkänt för sin kamerateknik och mjukvara för ögonstyrning av bildskärmar.

Flatfrog i Lund är känt för sin stabila pekskärmsteknik som inte bara klarar att styras av nakna fingrar utan också händer med handskar på eller föremål av gummi och plast.

Det var just dessa tekniker som Marcos Battisti pekade på när han två år tidigare träffade svensk press och avslöjade sina ambitioner.

Året före det besöket hade han i största hemlighet köpt upp utvecklingsföretaget Swiftfoot i Lund, som utvecklar programvara för snabb 3D-grafik.

Innan dess hade det gått ett antal år sedan Intel Capital investerade i Sverige. De största investeringarna under 1990-talets it-yra var i Jonas Birgersson Bredbandsbolaget och i den svensk-finska programmeringsduon David Axmarks och Michael Monty Widenius databasfxöretag MySQL.

Intel Capital klev så småningom av båda investeringarna, MySQL så sent som 2008 när företaget köptes av Sun Microsystems.

Intel har också investerat i Täbyföretaget Micronic Mydata i samband med att Micronic Mydata och Intel gick in i ett samarbete om en ny kapslingsmaskin för produktion av komplexa elektronikkapslar för montering på avancerade kretskort.

Fakta Intel Capital

Sedan 1991 har Intel Capital investerat mer än 10,8 miljarder dollar i 1 276 företag i 54 länder. Under den här tiden har 201 av de företag Intel investerat i gått till börsen och 317 har köpts upp eller gått samman med andra företag.

Enbart under 2012 har Intel Capital gjort 150 investeringar, vara 64 helt nya och 86 uppföljningsinvesteringar i företag som Intel redan satsat i. Under förra året klev Intel Capital ur 35 investeringar; 28 av dem i samband med att företagen blev uppköpta och 7 i samband med börsnotering.

Intel Capital siktar in sig på fyra typer av investeringar

1. I teknik som väntas resultera i produkter där Intels elektroniska kretsar kan användas.
2. I företag som kan bidra till att öka användningen av datorer och annan it-teknik i utvecklingsländer.
3. I företag som säljer teknik som behöver Intels hjälp för att komma in på marknaden.
4. I framtidsteknik som kan bli intressant inom tre till fem år men som inte nödvändigtvis är kopplad till Intels nuvarande affärer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)