Elektroniktidningen träffar ADI:
”Vi ser fram emot 5G”
Under de senaste fem åren har Analog Devices skruvat på sin strategi en del, vilket bland annat inneburit ökade investeringar inom fordonssektorn. Samtidigt har köpet av Hittite Microwave adderat en vital pusselbit. ”Hittite är en stor förändring för oss”, säger Mike Britchfield, under en pratstund med Elektroniktidningen på Electronica.Men den största förändringen kickade igång i somras, då ADI gjorde sitt livs affär.
− Vi spenderade 2,5 miljarder dollar på Hittite, vilket är enormt mycket. Det är mer än alla våra köp tillsammans under de knappa 50 år som företaget funnits, berättar Mike Britchfield, som veckan innan Electronica utsågs till vice president EMEA sales på ADI.
Hittite Microwave, ett fabrikslöst företag som likt ADI finns nära Boston, är främst specialist på att designa kretsar och moduler inom millimeter- och mikrovågsområdet.
Vid köpet utgjorde den delen 80 procent av verksamheten. Därutöver fanns ett mindre gäng som jobbade med höghastighetsdata samt en liten grupp inom mixedsignal.
− Med Hittite har vi fått 25–30 års erfarenhet inom mikrovågs- och rf-design på processer från GaAs, SiGe och GaN. Det är en enorm erfarenhet som ger oss en stor potential inför en framtida tillväxt som vi nu vill vara säkra på att få ut så mycket som möjligt av.
Det betyder att integrationen av Hittites 500 anställda sker försiktigt. Företagets rf- och mikrovågsteam har redan slagits ihop med ADI:s rf-grupp, men ännu inte inlemmats i den övriga organisationen.
− Fas två blir att är att hantera integrationen i hela företaget. Den delen ser vi som en tvåårsprocess.
Mike Britchfield förklarar att affären givit ADI ytterligare en stark pelare att vila på, vid sidan av framförallt dataomvandling. Överlappet i produktportföljen mellan de två påstås vara minimal. Allt från 6 GHz och uppåt, till mer än 100 GHz, räknas däremot som ett klockrent tillägg.
− Vi är förmodligen det enda företaget idag som har en komplett portfölj av produkter och lösningar från millimeter- och mikrovågsområdet ner till basbandet, säger Mike Britchfield, och han fortsätter.
– Så för oss är övergången från LTE till 5G mycket positiv. Med 5G går man mot basstationer som ligger närmare varandra, med allt fler kanaler och en ökad mängd data som ska hanteras i näten. Det passar oss väldigt väl, säger Mike Britchfield nöjt.
Samma trend ser han inom fordon, där radartillämpningarna rör sig upp i millimeter-vågsområdet, till 77 GHz. Liksom inom test och mät, som också rör sig uppåt i frekvens.
Och så tillägger han:
− Du är från Sverige, eller hur?
− I Sverige och i Finland har vi stora kunder inom infrastruktur som vi ser att detta komplement är viktigt för. Nu gäller det för oss att visa att det gör skillnad att jobba med ett företag som har alla delar i kedjan, från antenn ner till basband, jämfört att plocka delar från ett antal tillverkare, säger Mike Britchfield.