Jättemässan Electronica fyller 50
När andra breda elektronikmässor lagts ned eller kämpar för att överleva håller 50-årsjubilerande Electronica ställningarna. Den som tar sig till München andra veckan i november kan träffa 2 700 utställare och får trängas med ungefär 73 000 besökare på världens överlägset största elektronikmässa.– Dessutom går den bara vartannat år, det är vad den globala industrin vill ha.
Hon ser inte heller nischade mässor, som Embedded Wold i Nurnberg, som ett hot.
– De är just nischade, på Electronica får du den kompletta bilden. Vi ser inte att de stjäl besökare av oss.
Electronica har lockat ganska exakt 73 000 personer de senaste tre gånger, år 2008, 2010 och 2012. Av besökarna är knappt hälften tyskar, så har det också varit de tre senaste gångerna. Faktiskt är trenden svagt ökande, från 32 716 år 2008 till 34 333 år 2012. Vilket motsvarar 47 procent av besökarna.
På plats två och tre kommer grannländerna Italien och Österrike. Däremot tar sig allt färre svenskar till München. 2006 reste 1 241 personer ner, en siffra som minskat med 17 procent till 1 041 personer år 2012.
Det går såklart inte att rakt av jämföra vår svenska motsvarighet SEE med Electronica men det är ändå intressant att notera att tappet i Stockholm varit betydligt brantare, från 6 829 besökare år 2008 till 4 331 i år, vilket motsvarar 36 procent.
En genomsnittlig besökare spendera två dagar på Electronica men till skillnad från SEE kostar det 35 euro att gå in. Den som köper biljetten i förväg, spar 20 procent. Fast gissningsvis får de flesta besökarna sina biljetter av utställarna.
Så vad kan vi förvänta oss i höst, när Electronica firar 50?
Det är redan nu klart att antalet utställare blir ungefär detsamma som senast, det vill säga knappt 2 700 stycken varav 63 procent kommer från andra länder än Tyskland.
– Vi drar igång med konferensprogrammet redan på måndagen. Sen blir det ungefär som vanligt, fyra dagar med tolv fullpackade hallar, säger Anke Odouli.
Förutom att mönsterkortsutställarna byter hall kommer de flesta andra utställare att finnas kvar på sina tidigare platser. Tre företag som är nya för i år AMD, LG och TTTech.
Annars är temana desamma som senast, det vill säga fordon, inbyggda system, belysning, trådlös kommunikation och medicinteknik med tillhörande seminarier och tematorg. Säkerhet och energieffektivisering svävar som en osynlig ande över applikationsområdena.
Även paneldebatten första dagen blir en repris med cheferna för halvledartillverkarna Infineon, NXP, ST Microelectronics och Freescale. De ska prata om Internet-of-Things: möjligheter, utmaningar och säkerhet.
En sak som säkert kommer att uppskattas av de svenskar som reser ned 11-14 november är att det finns gratis wifi på mässan.
Den som är nyfiken på hur det såg ut 1964, när mässan startade, och hur mässan utvecklats sedan dess kan titta på jubileumsfilmen nedan.
http://www.youtube.com/watch?v=Loxko9_Q-tU