JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Protektionism sinkar ST Micro

Den franska regeringen riktar hård kritik mot ST Microelectronics i samband med att företaget lägger ned sin settopbox-verksamhet. Men problemet är inte att verksamheten stoppats utan att det skett alldeles försent, menar nyhetsbyrån Bloomberg som pekar på dilemmat med ett franskt-italienskt ägande.

Nästan ett år av diskussioner tog det ST Microelectronics innan företaget kunde besluta om en nedläggning av den förlusttyngda settopbox-delen som drabbats hårt av konkurrens från Kina samt det långsamma införandet av 4K Ultra HD-tv.

Verksamheten är en del av företagets division Digitala produkter, som också inkluderar sensorer för smartmobiler och som jobbat i motvind i flera år. Enbart settopbox-verksamheten påstås ha kostat företaget en halv miljard dollar under de två senaste åren.

Men först i onsdags kunde alltså beslut om en nedläggning tas, vilken drabbar 1 400 personer. Enligt ST är det 430 personer i Frankrike, 670 i Asien – främst Indien –  och 120 i USA som mister jobbet, dock planerar företaget att återanställa 600. Målet är att spara 170 miljoner euro till 2017, vilket i stort motsvarar kostnaden för uppsägningarna.

Nedläggningsbeslutet gillades av investerare, men har fått hård kritik från den franska regeringen som tillsammans med den italienska staten äger 27,5 procent av aktierna i ST och har möjlighet att blockera strategiska beslut.

Nu vill den franska regeringen se en ny strategi införd i ST, allt för att företaget framåt ska kunna skapa ett mervärde och återhämta sig. Tydligt är att den italienska vd:n Carlo Bozotti hänger löst i och med att den franska sidan förlorat förtroendet för honom efter hans 10 år i vd-stolen.

Och visst kan man förstå förtroendekrisen. Sedan 2005 har ST halkat ned från en femte till en nionde plats på den globala halvledarrankingen, enligt analysfirman Gartner.

Nyhetsbyrån Bloomberg pekar på två ingredienser som gjort att företaget halkat efter. En är att företaget stått och tittat på medan konkurrenterna rustat med uppköp. Här nämns NXP som stärkt sin fordonsportfölj genom köpt av Freescale, Infineon som köpt International Rectifier för att bli ännu starkare inom power management liksom Avago som slukat Broadcom.

Den andra – betydligt mer väsentliga ingrediensen – är ST:s oförmåga att avyttra oekonomisk verksamhet för att istället fokusera på några få kärnområden där det går att tjäna pengar. Först när en sådan strategi finns på plats kan beslut om eventuella uppköp fattas, menar Bloomberg.

Ett led i detta är att ta besluta om styrkretsverksamhetens framtida inriktning – mot fordon, konsumentprylar, effekthantering eller något annat. För obeslutsamheten har sitt pris, menar Bloomberg som hävdar att exempelvis Texas Instruments under 2014 hade en intäkt per anställd som var nästan 2,5 gång högre än ST:s.

Samtidigt höjer Bloomberg ett varnande finger för att den protektionistiska striden som utkämpas bakom kulisserna från Frankrike och Italien även fortsättningsvis kommer att bromsa företaget.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)