JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen

Nyheter

ZTE följer nu Huawei i spåren och börjar utveckla egna mobilprocessorer på den populära brittiska arkitekturen ARM.

Tobii tittar på VR
Ögonföljning kan användas till mycket mer än att ersätta datorns tangentbord eller studera hur bra en annons är utformad. Ett framtida tillämpningsområde skulle kunna vara virtual reality och Tobii har inlett ett samarbete med likaledes svenska Starbreeze.

48 miljoner till uppkopplat batteri

Brandvarnare är inte direkt smarta men de är bra på det de är designade för: att varna för bränder. Ett snabbt sätt att göra dem mer intelligenta är att byta batteriet mot en modul som förutom att strömförsörja brandvarnaren också innehåller lite intelligens och en wifilänk. Efter en lyckad Kickstarterkampanj har amerikanska Roost nu säkrat 48 miljoner i riskkapital.

Solceller på taket till långtradaren laddar upp batterier till kylanläggningen. Lösningen ska göra transport av kylvaror billigare.

Den 17 juni lade test- och mätjätten Keysight ett bud på brittiska Anite värt 606 miljoner dollar i kontanter. Nu är köpet klart vilket stärker Keysights kunnande inom test av trådlös kommunikation.

I mars annonserade Toshiba och Sandisk prover av vad man hävdar är världens första 3D NAND-flash i 48 lager. Det rymmer 128 Gbit. Nu, veckan efter det att Intel och Micron basunerat ut sin nya minnesarkitektur 3D Xpoint, avslöjar Toshiba och Sandisk att de planerar att sampla ett 3D NAND om hela 256 Gbit redan i nästa månad.

Apple Carplay och Android Auto är inget för Toyota. Istället ska biltillverkaren använda ett navigeringssystem från det klart mindre kända amerikanska företaget Telenav.

Han har recept på mer solenergi i svenska hem  

Kunskapsbristen är en viktig förklaring till varför Sverige utnyttjar solenergi i mindre grad än många andra europeiska länder. Det menar Jouri Kanters, doktorand i energi- och byggnadsdesign vid Lunds Tekniska Högskola, som i sin avhandling pekar ut några tydliga flaskhalsar.

Patentbloggaren Florian Müller går till attack mot svenska telekombolaget Ericsson för att det anlitar patenttrollet Unwired Planet för att driva in licenspengar från bland annat Samsung. Ericsson tycker att Florian Müllers kritik är onyanserad och beskriver samarbetet med Unwired Planet som ett av flera sätt att få en rimlig avkastning på sitt forsknings- och utvecklingsarbete.

De två amerikanska bluetoothföretagen Wicentric och Sunrise är numera brittiska Arms egendom och del av Arms IP-familj Cordio. Köpesummorna har inte avslöjats av Arm.

Under det senaste året har över 12 miljoner bilar med krockuddar från japanska Takata återkallats. Biltillverkare som BMW, Ford, GM, Chrysler och Toyota är drabbade. Nu har även Audi drabbats av en global indragning av A4-modellen på grund av fel i krockudden. Men här är Takata inte inblandat.

s
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }Finland är årets värd för den stora kraftkonferensen EPE 2014 ECCE Europe, som inom kort går av stapeln för 16:e gången. Över 600 deltagare väntas till Lappeenranta den 26 till 28 augusti för att diskutera kraftelektronik. ABB är huvudsponsor.

1,54 miljarder dollar ska chiptillverkaren Marvell betala Carnegie Mellonuniversitet för intrång i två patent på en algoritm för signalkorrektion som Marvell använder i ett chip för hårddiskar. Det har en domare Pennsylvania, USA, bestämt.

Efter tre års utveckling känner sig C-biblioteket Musl moget att steget till version 1.0. Snabbt, korrekt och låga minneskrav – det är ledorden för utvecklarna.

Fluke donerar 2000 multimetrar till Sparkfun som kompensation för de Sparkfun-multimetrar USA-tullen tänker förstöra eftersom de liknar Fluke-multimetrar. Fluke motiverar donationen med att företaget gillar Sparkfuns insatser för makers och utbildning.

Fluke donerar 2000 multimetrar till Sparkfun som tröst för de Sparkfun-multimetrar USA-tullen tänker förstöra eftersom de liknar Fluke-multimetrar. Fluke motiverar donationen med att företaget gillar Sparkfuns insatser för makers och utbildning.

Fluke donerar 2000 multimetrar till Sparkfun som tröst för de Sparkfun-multimetrar USA-tullen tänker förstöra eftersom de liknar Fluke-multimetrar. Fluke motiverar donationen med att företaget gillar Sparkfuns insatser för makers och utbildning.

Leslie Lamport får 2013 års Turingpris för sina arbeten med distribuerade system. Han är också känd för typsättningsspråket Latex – flitigt använt i universitetsvärlden. Han blir den femte forskaren på Microsoft att kunna ställa upp ett Turingpris – datavärldens eget nobelpris – i glasskåpet.

Svenska KNC Miner kan blir först att med att lansera asic-baserad hårdvara för tillverkning av litecoin och andra kryptovalutor som baseras på algoritmen scrypt. KNC är känt för sin motsvarande utrustning för brytning av bitcoin.

Artemis Lab Demo 1080p from Artemis on Vimeo.

Svenska forskare gör superdator för rymden

Med hjälp av teknik från spelkonsoler ska forskare vid Mälardalens högskola utveckla en superdator för framtidens dataanalysberäkningar i satelliter.

I våras sålde Sony Mobile sin hårdvarurelaterade testverksamhet i Lund till indiska Tech Mahindra. Därmed ska labbet – som tidigare fokuserat på test i utvecklingsskedet för Sonys räkning – öppnas brett mot elektronikindustrin. En viktig milstolpe framåt är att få labbet ackrediterat enligt ISO17025 för olika testmetoder.

I fredags blev uppdelningen av mobilkretsbolaget ST-Ericsson formellt klar. Precis som sades vid beslutet att gå skilda vägar den 18 mars tar Ericsson över verksamheten kring tunna modem med cirka 1800 personer. ST Micorelctronics tar över cirka 1000 personer och 200 går till andra företag däribland Intel. 1100 blir arbetslösa.

Fråga Lund i sommar

Nästa vecka drabbar nyhetstorkan Sveriges tidningsredaktioner. Då passar Lunds universitet på att ställa samman en lista över universitetes experter som kan svara på allsköns frågor, till exempel hur varm luften blir runt ett blixtedslag.

Hatt kräver nettodebitering

Den så kallade nettodebiteringsutredningen gick inte alls energiminister Anna-Karin Hatts väg. Utredaren gjorde tummen ned för nettodebitering och föreslog i stället en skatterabatt. Men Anna-Karin Hatt står på sig.

Hej!

Du har en gång lagt in ditt företag i vårt register över elektronikkonsulter. Vi startade registret januari 2012.

Jag ville bara påminna om att vi finns, så att du kan uppdatera registret, om det hänt något.

Kanske har du redan uppdaterat dina uppgifter nyligen? Tack för det i så fall!

Länkar:

Jag skickar en ny påminnelse en vacker dag. Vi hörs!

--
Jan Tångring, editor of embedded software and processors at Swedish electronics industry magazine and web site ELEKTRONIKTIDNINGEN - www.etn.se - +46(0)734 17 13 09 - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Den 25 april är det premiär för ”The PXI Show”, en ny minimässa med tillhörande konferens tillägnad den snabbväxande test- och mätstandarden PXI.

Proximion är optoföretaget som vägrar att dö. Efter en misslyckad rekonstruktion i höstas försattes bolaget i konkurs 30 november. Nu tar personalen tillsammans med några externa investerare över och driver bolaget vidare.

Tungviktare i nanovärlden
Lunds universitet är tillsammans med Harvard och ­Berkeley världsledande inom nanotrådsforskning. Bakom den svenska framgången står Lars ­Samuelson, professor i halvledarelektronik, men också med­grundare av det haussade lysdiodsbolaget Glo liksom solcellsföretaget Sol Voltaic.

Svenska forskare till Samsungs hemland
I juni hålls en vetenskaplig workshop i Sydkorea – ett första steg att etablera en gemensam högnivåforskning mellan Sverige och Sydkorea inom IKT, materialvetenskap och biomedicinsk teknik.

Svenska forskare till Samsungs hemland
I juni hålls en vetenskaplig workshop i Sydkorea – ett första steg att etablera en gemensam högnivåforskning mellan Sverige och Sydkorea inom IKT, materialvetenskap och biomedicinsk teknik.

Svenska forskare till Samsungs hemland
I juni hålls en vetenskaplig workshop i Sydkorea – ett första steg att etablera en gemensam högnivåforskning mellan Sverige och Sydkorea inom IKT, materialvetenskap och biomedicinsk teknik.

johan lodenius mediatekMediatek satsar skjortan på svensk teknik och marknadschef

Svensk basbandsteknik ska göra nästa generations mobilprocessorer från taiwanesiska Mediatek oövervinnerlig. Det hoppas i alla fall företagets nye globala marknadschef Johan Lodenius.


Bert Nordberg: Inga fler nedskärningar - nu

- Sony Mobile i Lund är Sonys största utvecklingscenter utanför Japan och det finns många krafter internt som jobbar med att vi ska fortsätta vara det, säger Sony Mobiles avgående ordförande Bert Nordberg.

Böjbara skärmar öppnar helt nya dörrar
Supertunna, ljusstarka, tätpixlade, böjbara skärmar i Oledteknik ställer alla gamla begrepp på ända. Alla elektroniska prylar blir annorlunda i framtiden - mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater och saker som vi inte ens vet något om ännu.

Fjärde kvartalet förra året går till historien som den tidpunkt då surfplattan gick om persondatorn. I stället för att ersätta den gamla pc:n med en ny pc lägger konsumenterna nu pengarna på en surfplatta, konstaterar analysföretaget Gartner i dag.

Liten, lättillverkad, strålningssäker – och mycket snabb. Det är egenskaperna hos en ny implementation av det gamla elektronröret som fick stryka på foten på 60-talet när transistorn uppfanns.

Efter en lite trevande första dag är slutintrycket från branschmässan SEE att den var lyckad. Detta trots att antalet besökare inte blev mer än 4635 stycken, ungefär 10 procent mindre än 2010.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)