JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem minuter med Mats Odell
Fem minuter med Mats Odell

Ordförande i Smartare Elektroniksystem

Även om det Vinnovastödda programmet Smartare Elektroniksystem formellt inte startar förrän nästa år arrangerades vad som närmast kan liknas vid en kick-off på Tekniska museet den 25 september. Där presenterade sig Mats Odell, som är nybliven ordförande för programmet.
Mats Odell är familjeföretagare och mångårig riksdagsman för KD. Han har dessutom varit kommunikationsminister och finansmarknadsminister liksom ordförande i riksdagens näringsutskott. 67 år fyllda har han lämnat riksdagen och partiets verkställande utskott vilket ger tid för nya sysslor.

Varför har du tagit det här uppdraget?
– Jag blev tillfrågad och tyckte det var en utmaning där jag tror att de kontaktytor och den erfarenhet jag har kan komma till användning. Däremot har jag ingen speciell kunskap om elektronikindustrin och dess utmaningar, men har jag arbetat med många sektorer som är viktiga för att elektronikindustrin ska kunna fungera.

Hur mycket tid ska du lägga på uppdraget?
– Jag tillhör inte de som kvantifierar det. Jag har visserligen en del andra uppdrag men jag vill vara aktiv deltagare i projektet, inte bara styrelseordförande. Du ska veta att man frigör enormt mycket tid när man inte är riksdagsledamot, inte är utskottsordförande, inte sitter i partiets verkställande utskott eller distriktsstyrelsen.

Vad ska du göra?
– Det första jag ska göra, förutom att leda styrelsens arbete och ha nära kontakt med programkontoret, är att börja en turné och besöka de företag och institutioner som är rimliga att hinna med, för att få en bild av deras verklighet.

Vad ser du för utmaningar?
– Vi står på pallplats när det gäller innovationer men ligger långt ned när det gäller att kommersialisera det vi uppfunnit. Ett problem som jag sett i näringsutskottet är bristen på riskvilligt kapital i tidiga skeden.
– Jag hat besökt Israel som är världsledande på det här. Det är helt otroligt att ett land som är av samma storleksordning som Dalarna kommer två efter USA med att sätta teknikbolag på Nasdaq-börsen.

Hur får vi fram mer riskkapital?

– Det är svårt att i tidiga skeden identifiera vilka som förtjänar finansiering. Jag är imponerad av det som sker i Norge där de har en statlig fond som heter Argentum. De har både riskkapital och sysslar med utköp. De senaste fem åren har de haft 18 procents årlig avkastning på sitt kapital och det mest imponerande är att de på venture capital haft 12 procent per år.
– De fattar inga egna beslut utan arbetar med ”fond i fond”. De identifierar vilka investeringsteam i andra fonder som är är duktiga och så investerar de dessa. De har investerat en hel del i Sverige och en av mina käpphästar är att den svenska staten borde agera på samma sätt via fonder som Inlandsinnovation och Fouriertransform.

Vad vet du om den svenska ­elektronikindustrin?
– Den står för 11 procent av exporten, det är lika mycket som exempelvis skogsindustrin. Därför borde man säga att skogen, malmen och elektroniken är ryggraden i svensk industri.

Mats Odell lyfter också fram den kanske viktigaste slutsatsen från den utredning som projektgruppen gjorde inför ansökan i höstas, nämligen att elektroniken stärker övrig delar av industrin.

– Det vi gör är en satsning på hela Sveriges långsiktiga välfärd, utan tillväxt finns det bara nedskärningar att fördela.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)