JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teknikparken som stöttar flyktingar

Teknikparken som stöttar flyktingar

Vi vill ha leksaker, ingenjörer och pengar! Med den uppmaningen går Mjärdevi Science Park i Linköping ut efter att ha blivit uppvaktat av tv-box-specialisten Arris, IT- och telekomkonsulten Cybercom samt medicinteknikföretaget Sectra – ett axplock av företag i parken som visat intresse för att gemensamt hjälpa flyktingar som kommer hit.
 
 Nihal Mohamed
– Vi vill i första hand att de som kommer till Sverige därför att man har flytt från krig och terror i sitt hemland ska känna sig trygga och välkomna. Vi vill genom olika aktiviteter skapa integration, att få svenskar och nyanlända att mötas. Håller vi nyanlända utanför kostar de, får vi in dem i samhället bidrar de.

Det säger Nihal Mohamed som leder projektet Internationella Mjärdevi, som håller ihop de aktiviteter som företagen i Mjärdevi Science Park nu gör för flyktingar.

Bidragen kan vara allt ifrån att samla in leksaker till barn till att skapa aktiviteter som får människor att mötas.

Mjärdevi Science Park har runt 300 företag med 6 000 anställda. De som arbetar här kommer från mellan 25 och 30 olika länder. Många företag har utländskt ägande eller utländska samarbetspartners. På Linköpings universitet studerar dessutom ett tusental internationella elever.
– Därför vill vi komma i kontakt med intresserade ingenjörer som kan tänka sig att genomföra exempelvis aktiviteter som Coder Dojo med inte bara barn utan hela familjer. Om vi bidrar med kontaktnät och kompetensutveckling kommer det att ge positiva effekter för samhällsutvecklingen.

Coder Dojo är en internationell rörelse, som finns på många orter i Sverige, där ungdomar kan få testa programmering (länk).

Kan man inte avsätta tid eller saker går det att bidra med pengar till ett särskilt bankgiro som Mjärdevi Science Park öppnats för detta ändamål.

–  Skulle det komma in mer pengar än vad vi kan göra av med på aktiviteter skickar vi dessa vidare till UNHCR som är FN:s flyktingorgan, säger Lena Miranda, vd för Mjärdevi Science Park.

Bankgironumret 5029-2424 är öppet sedan i måndags. Pengarna går oavkortat till aktiviteter för nyanlända.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)