Ingers brev till Obama
"Dear Mr President. Jag hoppas att Du finner min bok om de svenska uppfinningarna inom IT och telekom intressant. Den förklarar hur Sverige, tack vare statliga investeringar, kunde starta sitt segertåg inom mobiltelefonin." Så börjar Inger Björklind Bengtssons brev till president Obama med adress The White House, 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washintong, DC 20500.– Boken berättar historien om dem som byggde Kista – de svenska högskolorna, den svenska industrin, regeringen och några framsynta internationella företag som Ericsson och IBM, som båda var pionjärer och bidrog till att förvandla Kista till en global nod i den stora it-världen.
– Jag hoppas att Du har nöje av att läsa om hur fröet till den moderna, globala mobiltelefonin planterade precis här, i Kista i Sverige.
Och Inger Björklind Bengtsson avslutar sitt brev med att tipsa president Obama att slå upp sidan 193 och kolla in bilden på honom när han besöker svenska forskare på KTH och intresserat förhör sig om deras arbete.
Elektroniktidningen skrev om den engelska upplagan tidigare i år i samband med att den förbeställda upplagan till KTH, SU, Swedish ICT, Atrium Ljungberg och KSC AB var på väg ut.
Men det är först nu som den engelska upplagan går att köpa från Inger Björklind Bengtssons förlag Annama Media. Under oktober månad säljs boken till introduktionspriset 295 kronor plus 6 procent moms.
Den fullständiga engelska titeln är ”From Rune Stones to Radio Waves, How a Viking Village became Sweden´s Silicon Valley”.
– Nu har jag skickat boken till Obama, säger Inger Björklind Bengtsson till Elektroniktidningen. Enda chansen i mitt liv att få berätta om svensk innovationskraft för en amerikansk president, säger hon.
Få kan Kista som Inger Björklind Bengtsson. Hon har jobbat där sedan 1977, i huvudsak på Ericsson, och gjort mellan 100 och 150 intervjuer för boken och hon har haft tillgång till alla arkiven om Kistas historia.
Boken om Kista tog nästan 11 år att få fram på svenska (2011) och engelska (2014). Anders Anjou fotade. Hilary Parnfors översatte.
– Utvecklingen i Kista är en rysare i svensk innovationskraft. Entusiasm har varit drivkraften, säger Inger Björklind Bengtsson.
Hon ger svenska statens storsatsning på Nationella Mikroelektronikprogrammet på 1980-talet en del av äran av framgången inom mobiltelefoni.
– Det har det pratats för lite om, liksom mycket annat storslaget som svenskar genom tiderna har åstadkommit, säger hon till Elektroniktidningen.