Sigbritt Karlsson är toppkandidat för arbetet som rektor på KTH. Hon går från Sveriges minsta högskola, Skövde, till det största tekniska lärosätet i Norden, där hon blir universitetets första kvinnliga rektor.
Efter en omfattande urvalsprocess har en nomineringskommitte föreslagit Sigbritt Karlsson som rektor för KTH till universitetets styrelse. Närmast är en öppen hearing planerad för anställda och när KTH:s universitetsstyrelse tagit sitt beslut ska regeringen säga sitt. Om inget oförutsett händer blir hon KTH:s första kvinnliga rektor den 12 november i år.
– Det känns jättespännande. Jag vill bidra till att lyfta KTH och ta lärosätet vidare till nästa nivå inte minst i fråga om utbildning, men även i fråga om forskning och synlighet, säger Sigbritt Karlsson i ett pressmeddelande.
Att bli KTH:s första kvinnliga rektor är inte något som bekymrar Sigbritt Karlsson, som även var först i Skövde
– Jämställdhet handlar om hur vi agerar varje dag, hur många kvinnor det finns på synliga positioner till exempel. Men man brukar ju säga att man står på axlarna på den som gått före och det är ju samma sak här, kommenterar hon.
KTH är inte en ny värld för Sigbritt Karlsson. Hon studerade på KTH och tog sin civilingenjörsexamen 1982. År 1999 blev hon professor i polymerteknik vid det tekniska lärosätet och under åren 1996–2004 verkade hon som studierektor där.
Hon har även arbetat som prodekanus med ansvar för strategiska utbildningsfrågor vid KTH under perioden 2008 till 2010, då hon blev rektor för högskolan i Skövde.